zaterdag 6 december 2008

Hoort wie klopt daar kinderen?

Het Heiligavondje in Nederland mag dan voorbij zijn, de Duitse kinderen zijn vol verwachting hetgeen ze in hun schoentje zullen aantreffen op de morgen van 6 december. Want ook in Duitsland kent men een vorm van Sinterklaas maar het wordt toch anders gevierd.

In heel Duitsland kent men Nikolaus, en wel als een beperkt feestje van/voor kinderen. Het is vooral een feest van het krijgen van zoetwaren. Op de avond van 5 december zetten Duitse kinderen hun schoen en hopen op de ochtend van 6 december daarin lekkernij te vinden zoals chocolade, mandarijnen, en lebkuchen. De 6e december is de sterfdag van de bisschop van Myra, de figuur waar onze Nederlandse Sinterklaas en de Duitse Nikolaus van afstamt.

Het is absoluut niet gebruikelijk dat kinderen in Duitsland cadeaus krijgen met Nikolaus zoals wij dat in Nederland wel kennen. Ook kent men in Duitsland officieel geen aankomst van Sinterklaas alhoewel er enkele plaatsen zijn waar Nikolaus met de boot aankomt (zoals in Lüneburg). Ook Zwarte Piet is in Duitsland onbekend. Nikolaus wordt vergezeld door Knecht Ruprecht. Deze draagt wel een zak met geschenken maar dit heeft te maken met het feit dat Nikolaus en Knecht Ruprecht in Duitsland verbonden zijn met het Kerstfeest (en dan krijgen Duitse kinderen wel cadeautjes). En dit maakt het vergelijken van de Nederlandse Sinterklaas en de Duitse Nikolaus erg lastig.

Door de aanwezigheid van Nederlandse militairen kent de Duitse plaats Blomberg sinds 1965 Sinterklaas en Zwarte Piet en hun een heuse Sint Nicolaas Markt.

Museumstoomtreinmaatschappijen in Duitsland grijpen Nikolaus ook aan om zogenaamde Nikolaus Fahrten te maken.

Nikolaus wordt in Duitsland dus niet zo officieel en groots gevierd als in Nederland. Maar snoepgoed speelt in beide landen een belangrijke rol. En daar draait het voor alle kinderen toch om?

Auf Wiedersehen!

Kees

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo Kees, bedankt voor je bericht over Sinterklaas in Blomberg BRD...nog meer informatie is te zien over volgende link van de duitse t.v www.wdr.de/mediathek/html/regional/2008/11/29/lokalzeit-bielefeld-sint-nicolaas.xml

Schöne grüße aus der Stad der Nelken Blomberg. Heimatverein Sint Nicolaas e.V. Orginaser Arie Schuitema